Kuchař
65-51-H/01 - KUCHAŘ - ČÍŠNÍK
Školní vzdělávací program - Kuchař
Délka přípravy: 3 roky
Organizace studia: denní studium
Způsob ukončení: výuční list
Učební obor pro absolventy ZŠCharakteristika učebního oboru
Příprava v učebním oboru kuchař, kuchařské práce zahrnuje teoretické a praktické vyučování, které se organizuje formou odborného výcviku. Tříletý učební obor je koncipován homogenně jako samostatný obor profesní přípravy pro úsek technologie přípravy jídel s všeobecným přehledem po celé oblasti společného stravování a se základními předpoklady pro vykonávání obchodně podnikatelských aktivit v oboru.
Možnost dalšího vzdělávání absolventů
Absolventi učebního oboru, kteří úspěšně vykonali závěrečnou zkoušku, se mohou ucházet o přijetí do studijního oboru GASTRONOMIE 65-41-L/51, ŠVP: Společné stravování (dvouletý denní nebo tříletý dálkový studijní obor zakončený maturitní zkouškou), který je rovněž zřízen na naší škole. Naši žáci se pravidelně zúčastňují různých soutěží (hlavně odborných) ve škole, v regionu i celostátně. Spolupracujeme s několika partnerskými školami v Rakousku a ve Francii.
Odborný výcvik
Výuka je rozdělena na sudý a lichý týden. V jednom týdnu je teoretické vyučování, v druhém pak odborný výcvik. Praktické vyučování se uskutečňuje pod vedením učitelů nebo instruktorů odborného výcviku na mnoha pracovištích, například Original pivnice Budvarka Budvar, restaurace Metropol, Grandhotel Zvon, Clarion Congres hotel České Budějovice, Menza VŠTE apod. S novými technologiemi mají žáci možnost se seznámit v odborných učebnách v budově F. Šrámka, kde probíhá výuka dle potřeb školy. Škola má vlastní školní jídelnu a zajišťuje i ubytování v našem domově mládeže.
Při přijímacím řízení vycházíme ze studijních výsledků na ZŠ a ze zdravotní způsobilosti potvrzené lékařem.Důležité dokumenty
ŠVP kuchař platný od 1. 9. 2024
ŠVP kuchař platný od 1. 9. 2017